Αρχική > Παρεκκλήσια

Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου «Παναγίτσα»

Είναι η πρώτη εκκλησία της Άνοιξης, όπου εκκλησιάζονταν οι παλαιοί Μπογιατιώτες και είναι γνωστή ως «Παναγίτσα». Άθελα η όψη της θυμίζει τον ποιητή:

«Και όμως στο μικρό της χώρο

που όλους και όλες δε μας φτάνει

του Θεού το μεγαλείο

αισθανόμαστε τρανό…»

Είναι αφιερωμένη στα «Εννιάμερα της Παναγίας» και κατά πληροφορίες είναι 150-160 ετών. Η σκεπή του Ναΐσκου είναι όλη από πέτρα και επάνω σκεπάζεται με κεραμίδια. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με πλάκες από πέτρα. Παλαιότερα, πίσω από το Ιερό, υπήρχε το νεκροταφείο του χωριού, που από το 1948-1949 μεταφέρθηκε στο χώρο που είναι ως σήμερα.


Οι Άγιοι Θεόδωροι

Οι Άγιοι Θεόδωροι, που ευρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, είναι η πιο παλιά εκκλησία της Άνοιξης. Είναι δισυπόστατη εκκλησία, Τύρωνος και Στρατηλάτου και λέγεται πως πρωτοχτίστηκε επί τουρκοκρατίας. Πρέπει να ήταν χτισμένη πάνω σε παλιότερο οικοδόμημα ή σε κάποιο αρχαίο κτίσμα. Ο ένας Ναΐσκος ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση, ενώ ο άλλος ήταν σχεδόν κατεστραμμένος.

Κατά το 1952 ο αείμνηστος ιερέας Παύλος Αμπαρτζίδης, έκτισε τον κατεστραμμένο Ναΐσκο, του οποίου η σκεπή ήταν ξύλινη και σκεπαζόταν από κεραμίδια, ενώ του παλιού η σκεπή ήταν όλη από πέτρα και σκεπαζόταν επίσης από κεραμίδια. Οι εικόνες, τα καντήλια και τα άλλα σκεύη ήταν απλά χωρίς ιδιαίτερη αξία.

Το 1958 ο τότε ιερέας π. Ιωακείμ Αμπαρτζίδης επισκεύασε την ξύλινη σκεπή, έχτισε κωδωνοστάσιο και περιέφραξε τον περιβάλλοντα χώρο.

Κατά τη διάρκεια των διάφορων σκαπτικών εργασιών στον περιβάλλοντα το Ναό χώρων βρέθηκαν ανθρώπινα οστά, ώστε είναι φυσικό να πιστεύεται πως υπήρχε εκεί παλιό νεκροταφείο.

Το 2007 ο ιερέας π. Χρήστος Φιφλής ανακαίνισε εκ του μηδενός το παρακκλήσιο και διαμόρφωσε και καθάρισε τον εξωτερικό προαύλιο χώρο.


Οι Άγιοι Άγγελοι

Ο ιερός Ναός των Αγίων Αγγέλων είναι ιδιοκτησία των Ορθόδοξων Χριστιανικών Ενώσεων και βρίσκεται στον οικισμό των Αγίων Αγγέλων.

Ο Ναός είναι Σταυρεπίστεγος μετά τρούλου και καμπαναριού ενσωματωμένου στο Ναό, που είναι τύπος Βυζαντινού κεραμοσκεπούς διαστάσεων 16×15μ.

Θεμελιώθηκε την 6η Σεπτεμβρίου 1952 από τον αείμνηστο Συνοδικό Μητροπολίτη Σύρου Τήνου Άνδρου Κέας κλπ, Κυρού Φιλαρέτου.


Ο Άγιος Αθανάσιος

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ιδιωτική εκκλησία. Χτίστηκε πάνω σε γκρεμισμένο ομώνυμο Ναΐσκο με πρωτοβουλία του αείμνηστου Πέτρου Ντόφη και τη συμμετοχή και άλλων κατοίκων της Άνοιξης στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Γιόρταζε στις 2 Μαΐου και μετά τη Θεία Λειτουργία η οικογένεια Ντόφη παρέθετε γεύμα στους πιστούς.

Σήμερα το εκκλησάκι δε λειτουργεί.


Η Αγία Παρασκευή

Ο ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται επί της οδού της Αγίας Παρασκευής. Ξεκίνησε σαν ιδιωτική εκκλησία, καθόσον κτήτορές της είναι η οικογένεια Νύδρα.

Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου και γίνεται Θεία Λειτουργία με την προσέλευση πλήθους πιστών. Την παραμονή της εορτής γίνεται και λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Παρασκευής.